Kaiken on perustuttava haluun. Jos sitä ei halua, se pitää lopettaa ja vaihtaa johonkin, mitä haluaa. Elämä on liian arvokas tuhlattavaksi asioihin, joita ei Ihan Aikuisten Oikeasti halua.

Se, että käyttää elämänsä vain asioihin, joita haluaa, ei tarkoita etteikö tekisi epämiellyttäviä asioita. Ei todellakaan. Useimmiten juuri niiden asioiden vuoksi on kärsittävä eniten, joita ihan tosissaan haluaa. Otetaan esimerkiksi niinkin yksinkertainen ja maanläheinen aihe kuin laihduttaminen. Moni haluaa laihtua, mutta ei ole valmis tekemään töitä sen eteen. Haluaako ihminen silloin sitä ihan tosisaan? No ei.

En puhu hetkellisistä mieliteoista. En tarkoita sitä, kun haluan jotakin nyt heti äkkiä. Puhun siitä, mitä haluan oikeasti pitkällä aikavälillä, Ja usein sen saadakseen on taisteltava niitä hetkellisiä mielitekoja vastaan. Jos haluat laihtua, sinun on kyettävä sanomaan tiukka ei suklaapatukalle, vaikka se juuri sillä hetkellä vaikuttaakin mukavammalta vaihtoehdolta kuin mahtua kokoa pienempiin farkkuihin.

Siirretäänpä sama ihmissuhteisiin. Ei väliä, onko kyseessä ystävä vai puoliso. Jos haluan ylläpitää luottamusta, kunnioitusta ja lämpimiä välejä, minun on toimittava sen halun mukaisesti. Jälleen kerran se vaatii joistakin äkillisistä haluista kieltäytymistä.

Jos siis haluaa pitkän ja onnellisen avioliiton tai minkä tahansa muun läheisen ihmissuhteen, on kestettävä myös ne karikot ja huonot ajat. Ensimmäisen, toisen tai edes kolmannen riidan kohdalla ei kannata sanoa hyvästejä. Niin kauan kuin haluaa olla tuon ihmisen kanssa, on tehtävä töitä. On unohdettava se hetkellinen halu lopettaa ja muistaa, mikä se lopullinen päämäärä taas olikaan.

Päämäärän puuttuessa aletaan jo puhua sen luokan ongelmista, että apua olisi pitänyt hakea jo aiemmin. Onko vielä olemassa halua vanheta yhdessä? Käydä läpi vielä ne edessä olevat riidat ja sopia niistä jokainen? Olisi hienoa, jos ihmiset kykenisivät tekemään eropäätöksen silloin, kun kaikki on parhaimmalla mahdollisella tolalla. Jos sen suhteen paras mahdollinen ei riitä, on aika lopettaa. Siinä ei haluta enää.

Mutta kesken pahimman riidan... Siinä tulee helposti antauduttua sen hetkellisen mielihalun kynsiin ja sanottua "en minä halua, lopetetaan" ja kaduttua liian myöhään.

Odota, kunnes voit tehdä päätöksen ilman tunnemyrskyä. Odota, että mielihalut on voitettu. Kuuntele itseäsi. Löydä se, mitä haluat kaikkein eniten. Ja toimi sen mukaan. Vaikka se juuri sillä hetkellä olisikin se kaikkein vaikein ja kipein tapa toimia.